Seksueel misbruik algemeen

Informatie

seksmisbruikSeksueel misbruik omvat alle seksuele handelingen die iemand gedwongen wordt uit te voeren, te ondergaan of getuige van te zijn, zoals gedwongen worden iemand te bevredigen; zich voor iemand moeten uitkleden; aangeraakt worden of gepenetreerd worden.

Gedwongen worden betekent soms dat het slachtoffer lichamelijk overweldigd of bedreigd wordt, zoals bij een aanranding of verkrachting.

Maar een situatie kan al dwingend worden ervaren wanneer het slachtoffer bang of afhankelijk is van de dader.

Wat is misbruik?

Seksueel misbruik zijn seksuele handelingen die iemand gedwongen wordt uit te voeren, te ondergaan of daar getuige van te zijn. Je bent vaak afhankelijk van de dader of bang voor hem zodat hij jou kon dwingen.

Lees meer...

Enkele recente cijfers

In juli 2009 verscheen van de Rutgers Nisso Groep het rapport ‘seksuele gezondheid in Nederland 2009'.

Dit rapport is geschreven naar aanleiding van een onderzoek onder ruim 6400 mannen en vrouwen in de leeftijd tussen 15 en 70 jaar. Hieronder volgens enkele opmerkelijke cijfers uit dit rapport.

Lees meer...

Trauma

Seksueel misbruik is voor veel slachtoffers een trauma. Men noemt dit trauma ook wel een ‘posttraumatische stressstoornis’. Als iemand een ingrijpende gebeurtenis meemaakt, doen zich allerlei angstverschijnselen voor: hartkloppingen, zweten, ademhalingsstoornissen etc. Die reacties zijn normaal.

Lees meer...

Tegenstrijdige gevoelens

Als slachtoffer van seksueel misbruik heb je vaak tegenstrijdige gevoelens. Deze gevoelens zijn angst, verdriet, woede of medelijden.

Lees meer...

De stilte rond seksueel misbruik verbreken

Het belang om over het seksueel misbruik te praten is inmiddels overduidelijk bewezen. Het is misschien moeilijk iemand in vertrouwen te nemen, maar misschien is dit toch wel verstandig, Als iemand echt naar jou wil luisteren en je kunt je verhaal aan hem of haar kwijt, breek je daarmee een deel van de macht die de dader over je had.

Lees meer...

Schuldgevoel

Het schaamtegevoel wat slachtoffers van seksueel misbruik meestal hebben, belemmert hen ook vaak om daarover te vertellen. Dit speelt nog sterker in culturen waar eer een belangrijke rol speelt. Veel slachtoffers van seksueel misbruik zijn bang dat het seksueel misbruik hen juist niet voor niets is overkomen.

Lees meer...