‘Spreek met je kinderen over zaken als sexting’

De gevaren voor kinderen op internet zijn legio, weet Gert Boterman na jaren politiewerk.

Hij is hulpofficier van justitie en docent cybercrime aan de Politieacademie en vindt dat scholen én ouders veel te weinig doen om de jeugd bewust te maken van de risico's van internet. ,,We komen pas in actie als het misgaat. Dat is te laat."Grote ophef vorige week op een scholengemeenschap in Apeldoorn.

Seksueel getinte foto's en video's van een leerling gingen als een lopend vuurtje rond tussen scholieren, van mobiel tot mobiel. De schoolleiding stuurde een brief naar de ouders met het dringende advies de telefoon van hun kroost te checken en de beelden te wissen; de ouders van het slachtoffertje deden aangifte bij de politie.

Sexting, het is een van de vele risico's van het internet. Vrijwel dagelijks duiken er in de media berichten op over naaktfoto's van scholieren die verspreid worden onder leeftijdsgenoten. ,,Internetgevaren zoals sexting groeien explosief", vertelt Gert Boterman (62) uit Balkbrug. Hij zit al veertig jaar bij de politie.

Was agent op straat, jaagde als rechercheur op grote criminelen en is tegenwoordig hulpofficier van justitie en docent op de Politieacademie in Apeldoorn. Daar onderwijst hij rechercheurs in onder meer cybercrime en opsporing via social media. ,,In Nederland voeden we onze kinderen heel beschermd op", zegt Boterman, die zelf een zoon van twaalf heeft – Jurre.

,,We willen alles weten, waar ze spelen, met wie, hoe laat ze thuis zijn. Maar eenmaal achter de laptop of op de tablet hebben veel ouders geen idee meer wat hun kinderen uitspoken. Terwijl de gevaren groot zijn. Juist op internet." Door zijn werk bij de politie ziet Boterman dagelijks voorbeelden van kinderen die op internet in gevaar komen.

,,Grooming, digitaal kinderlokken, groeit bijvoorbeeld snel. Het wemelt online van de pedoseksuelen, die gaan heel manipulatief te werk. Ze zoeken communities op waar kinderen actief zijn, zoals de online game Habbo Hotel. Een kind van twaalf heeft geen idee dat hij met een volwassene chat en afspreekt."

Kinderen zijn naïef, kunnen de risico's van hun internetgedrag niet overzien – stelt Boterman. ,,Neem sexting; dat pubers elkaars lichaam ontdekken is van alle tijden. Maar tegenwoordig gebeurt het online, maakt een meisje een intieme foto voor haar vriendje en appt die door. Als de relatie even later voorbij is, wordt haar foto ineens online verspreid.

De impact daarvan kan gigantisch zijn. Begin dit jaar pleegde een jongetje van veertien uit Enschede zelfmoord nadat een naaktfoto van hemzelf op Instagram was gezet. Het gezin van een meisje uit de Achterhoek is onlangs noodgedwongen naar een andere regio verhuisd, omdat het meisje geen leven meer had nadat naaktfoto's van haar onder leerlingen waren verspreid.

Te veel kinderen raken getraumatiseerd." Volgens Boterman is er op scholen en in de opvoeding te weinig aandacht voor de risico's van internet. Daar maakt hij zich zorgen over, als opvoeder. ,,Vaak komen we als volwassenen pas in actie als het misgaat. En dat is te laat. We moeten als volwassenen onze verantwoordelijkheid nemen.

Kinderen bewustmaken van de gevaren van het internet moet een prominente plek krijgen in de opvoeding en op school." Boterman merkt dat ouders en ook scholen niet goed weten hoe ze kinderen hierin kunnen begeleiden. Het begint volgens hem met praten.

,,Ga gewoon open het gesprek aan. Er is op internet veel informatie te vinden. Een site als HelpWanted.nl geeft tips hoe je op een zinnige manier met je kinderen over dit soort zaken kunt praten. Spreek met ze over bijvoorbeeld sexting. Verbied ze niet om naaktfoto's te maken, dat helpt toch niet, maar maak ze bewust van de risico's die ze lopen als ze het wel doen."

Zelf probeert Boterman het goede voorbeeld te geven. Met enige regelmaat geeft hij privé workshops aan ouders waarin hij het onderwerp bespreekt en tips geeft hoe ze hun kroost bewust kunnen maken van hun gedrag op internet. ,,Die gesprekken zouden we als ouders allemaal met onze kinderen moeten voeren", vindt Boterman. ,,Niet om ze bang te maken, maar juist weerbaarder, zodat ze de risico's herkennen en niet in de valkuilen trappen." De Stentor 15 april 2017.

BALKBRUG - INTERNET GEVAREN.
Gert Boterman geeft les aan de Politieacademie als docent Cybercrime. Gert met zijn zoon Jurre, ook eigen kinderen moeten bewust zijn van de gevaren.

 

BALKBRUG - INTERNET GEVAREN. Gert Boterman geeft les aan de Politieacademie als docent Cybercrime. Gert met zijn zoon Jurre, ook eigen kinderen moeten bewust zijn van de gevaren. © Frank Uijlenbroek