Aanranding en verkrachting

Aanranding en verkrachting

verkrachtingAanranding is iemand dwingen tot het plegen of ondergaan van een ontuchtige handeling. Vaak komt dit neer op het ongewenst aanraken of laten aanraken van geslachtsdelen.

Maar zoenen onder dwang is ook aanranding. De volledige wettelijke benaming is "aanranding van de eerbaarheid".

Het verschil tussen aanranding en verkrachting is dat bij een verkrachting sprake is van binnendringen van het lichaam en bij aanranding niet.

Inleiding

Bij een aanranding of verkrachting worden tegen de wil van het slachtoffer (met lichamelijk geweld of onder psychische druk) seksuele handelingen met hem verricht. Dit is een ingrijpende ervaring, die het leven van het slachtoffer flink overhoop haalt.

Lees meer...

Biologische factoren

Bij de meeste mannen sluiten agressief gedrag jegens een vrouw en seksueel opgewonden worden door die vrouw elkaar uit. Als mannen opgewonden zijn in een contact met een vrouw zijn ze meestal niet in staat om tegelijkertijd agressief te zijn jegens haar. Toch is er een biologische basis voor agressieve seksuele handelingen.

Lees meer...

Opvoeding

Negatieve opvoedingsfactoren

Negatieve levenservaringen in de vroege jeugd veroorzaken chronische gedrags- en belevingsproblemen die de kans op latere seksuele agressie verhogen.

Lees meer...

Categorieën

Onderzoekers verdelen verkrachters in 5 categorieën;

  1. De gelegenheidsverkrachter
    Deze verkrachter is een macho man die een gunstige gelegenheid te baat neemt. Zijn behoefte is vooraf niet gepland maar komt impulsief op bijvoorbeeld als hij in een slecht verlichte straat een vrouw alleen ziet lopen.

Lees meer...

Strafrecht

"Er zijn situaties waarin vrouwen zich niet kúnnen verzetten!" Onderzoek naar behandeling van verkrachting in strafrecht

Lees meer...

Date rape

De 17-jarige Inge bracht in de winter van 2002 een bezoek aan haar favoriete kroeg. Wat een onschuldige avond had moeten worden, mondde uit in een nachtmerrie. Ze werd het slachtoffer van een date-rape.

Lees meer...